Michelisz Uralom A Szabadedzéseken!

2017.11.30

foto:MicheliszNorbert/Facebook
foto:MicheliszNorbert/Facebook

írta: Biró Péter

Michelisz Norbert óriási formában kezdte meg a WTCC szezonzáró katari hétvégéjének csütörtöki, szabadedzésekkel tűzdelt napját. Norbi az első mellett a második edzést is megnyerte mi több a másodikat pályacsúccsal. Úgy tűnik, hogy a magyar pilóta rátalált a helyes összhangra a pályával és az autójával is egyaránt.
Reméljük  holnap a folytatás is hasonló lesz! 

Magyar idő szerint 16 óra 30 perckor rajtolt el a katari első szabadedzés. Már a menés első perceiben egy koccanás szemtanúi lehettünk, amikor a Citroën-es Tom Chilton autójával neki ment egy kanyarnál elhelyezett gumibálának. A brit autója oly annyira összetört, hogy sokáig úgy tűnt, számára itt a vége az első szabadedzésnek. 

15 perccel az FP1 vége előtt a 2016-os ETCC bajnok - most a Campos Racing beugró versenyzője - Kris Richard autója állt meg a pálya "4"-es szektorában műszaki hiba miatt, aminek kapcsán félbe kellett szakítani a szabadedzést. Jött a piros zászló. Szerencsére az eset közel történt a boxhoz, így a pályamunkások hamar vissza tudták tolni az autót a garázsba. A lassításokból jól látszódott, hogy a Chevrolet mielőtt megállt volna Richard alatt, óriási lángcsóvákat okádott ki a kipufogón keresztül. Vélhetően a motorral volt a probléma. 

5 perccel az edzés vége előtt Tom Coronel mutatott be egy óriási driftet. Csak pár centin múlott, hogy ne törje össze autójának mind a két végét. 

2 perccel a vége előtt Tom Chilton -szerelői gyorsaságának hála- kigurult a pályára egy rendszer ellenőrzésre a gyors szerviz után. 

20 másodperccel a kockás zászló előtt, Michelisz Norbi rátett még egy lapáttal. Leggyorsabb körén is majd 2 tizedet javított és megerősítette helyét az élen. 

Íme az első szabadedzés végeredménye: 

Magyar idő szerint 19 óra 15 perckor rendezték a második szabadedzést Katarban. 
Ez az edzés sem maradt el piros zászlós fázis nélkül, a második szabadedzésen rögtön az elején jött a megszakítás. Ezúttal Szabó Zsolti és Yann Ehralcher incidense miatt, amibe szerencsétlen módon áldozatként a másik Zengős pilóta Nagy Dani is belekeveredett
. Íme a szóban forgó eset. 

19:27-kor folytatódott az FP2. A zöld zászló utáni első gyors köröket követően Tom Chilton vezetett, Nick Catsburg volt a második, és - a hétvége visszatérője - Yvan Muller volt a harmadik. Michelisz Norbi visszacsúszott a 8. helyre. 
20 perccel az FP2 vége előtt Yann Ehrlacher kigurult a boxból. Úgy látszik, az ő szerelőinek sincsen baj a gyorsaságával. 

6 perccel a második szabadedzés vége előtt Michelisz óriási pályacsúccsal átvette a vezetést.
 Norbi mögött Guerrieri és Catsburg volt a sorrend. Az argentin 7 tizeddel maradt el Norbitól, míg a holland 9 és fél tizeddel. 

Az edzés végén még Bjork jött fel a 4. helyre, az ő hátránya majd 1,2 tized másodperc a magyar pilótával szemben. 

A leintést követően Michigami hondája állt meg az egyes szektorban, így a második edzés sárga zászlóval ért véget.  

Ennek a pályacsúcsnak azért is volt nagy jelentősége, mert a holnapi nyitó futamot pont abban az időpontban fogják rendezni, mint ma a második szabadedzést. Ebből azt lehet következtetni, hogy Norbinak jó lesz a tempója mindkét versenyen, hiszen hozzávetőleg a pálya és a levegő hőmérséklete hasonló lesz a maihoz.

Íme a második szabadedzés végeredménye: