Bennani Nyert, Michelisz Balesete Ellenére Ötödik

2017.11.18

foto: fiawtcc
foto: fiawtcc

írta: Biró Péter

Bennani rajt-cél győzelmet aratva megszerezte idei harmadik győzelmét, míg Michelisz Norbi a verseny utolsó előtti körében falnak ütközött ami miatt piros zászlóval le kellett állítani a Túraautó Világbajnokság, makaói Nyitó futamát.  

A tegnapi időmérő edzésen megszerzett 10. helyezésével, a marokkói Mehdi Bennani kiharcolta, hogy ő indulhasson pole pozícióból a makaói Nyitó futamon. Bennani mellől Tom Coronel indulhatott akinek az idei szezon nem alakult úgy ahogyan szerette volna, enyhén szólva balszerencsés volt idén a holland. Így igencsak ki járt volna már neki egy sima verseny. 

Nyitó futam rajtsorrendje: 
1. Bennani                                11. Catsburg
2. Coronel                               12. Ehrlacher
3. Michigami                            13. SZABÓ 
4. Gleason                               14. NAGY
5. Guerrieri                              15. Girolami
6. Bjork                                    16. Mak Ka Lok
7. Chilton                                  17. Ma 
8. MICHELISZ                          18. Wah Wong
9. Huff
10. Filippi

A piros lámpák kialvását követően, a mezőny  - a makaói rajtokhoz képest -  teljesen simán eljött. 
Michelisz Norbi lerajtolta Tom Chiltont és feljött Gleason mögé a 7.helyre. A második körben Michelisz és Guerrieri egyaránt megelőzte Gleasont és feljöttek Thed Bjork mögé. Bjork előtt Michigami autózott, és úgy tűnt fel tudja annyira tartani Michelisz svéd riválisát, hogy a magyar pilóta megelőzze, de a Hondának nem volt ennyi többlet tartaléka motorerő terén az egyenesben. 
A 6. körben hármas előzés történt. Kevin Gleasont, Huff,Chilton és Catsburg is megelőzte aki ezzel visszacsúszott a még épphogy pontszerző 10.helyre. Úgy tűnt, hogy az amerikai Ladás pilóta eddig bírta a nyomást. 
Az utolsó előtti kör megkezdésénél a nézők közül szerintem már nagyon sokan elkönyvelték magukban, hogy egy kevés előzéses, mondhatni unalmas makaói nyitó futamot fogunk látni szombat reggel. Majd ekkor következett az, amit senki nem akart látni. 
Michelisz Norbi keresztben áll a 8-as kanyarban a pálya egyik legszűkebb részén. Mögötte óriási tömörülés, és a magyar pilóta autójának ütközött csapattársa Guerrieri. Az argentinba pedig az      All-Inkl Citroën. Rob Huff nem bírta elkerülni a Hondást, és belerongyolt hátulról. Huff sem úszta meg ennyivel, belé Chilton rohant hátulról. Norbi nem bírta újraindítani keresztben álló autóját, következett a piros zászló.  Ez ebben az esetben a legjobb forgatókönyv volt hiszen piros zászlós futam leállítás esetén, az előző kör sorrendjét nézik. 
A visszajátszásokból látszódott mi okozta Michelisz falban való kikötését. Norbi hozzáért a jobb oldali szalagkorláthoz, ami át dobta őt a szemben lévő gumifalba. A tempó szerencsére nem volt nagy. Ennek ellenére kitört az autó bal első futóműve, és a motort is valamilyen oknál fogva por oltóval kellett oltani, reméljük ez csak elővigyázatosságból történt. 


A nyitó futamot Bennani nyerte Coronel és Michigami mögött. 
A marokkói idei harmadik győzelmét aratta, amivel vezeti a privát értékelést, a WTCC Trophyt. 
Michelisz (a piros zászlónak köszönhetően)  megtarthatta 5. helyét. Björk csak 2 ponttal szerzett nála többet így a bajnokság állása visszaállt az időmérő előtti pont különbségre.
A svéd előnye ismét 16,5 pont. 

 Az FIA a makaói versenyhétvége előtt hozott egy olyan rendkívüli szabálymódosítást erre a hétvégére, hogy eltörli a 15 perces két futam közötti szerviz időszakot. Ennek értelmében a hondások a holnapi (magyar idő szerint 3:40-kor kezdődő), Fő futamig szerelhetik a magyar versenyző autóját.
Norbi a második helyről fog indulni és jó eséllyel a futam győzelemért fog harcolni. 

A hétvége időtervéről itt olvashatok
Live-Timing linket pedig itt találtok