ELDŐLT! THED BJÖRK A WTCC 2017-ES VILÁGBAJNOKA! MICHELISZ NORBERT MÁSODIK AMIVEL TÖRTÉNELMET ÍRT!

2017.12.01

foto: fiawtcc
foto: fiawtcc

írta: Biró Péter

A svéd Thed Björk nyerte a Túraautó Világbajnokságot 2017-ben. Michelisz Norbert bár az utolsó pillanatig versenyben volt a bajnoki cimért sajnos nem tudott csodát csinálni a katasztrofális kvalifikációt követően. Michelisz összetett második lett ezzel történelmet irt, első magyarként második lett egy FIA Világbajnoki sorozatban. 

Michelisz Norbin már csak a szerencse segített volna a katasztrofálisra sikerült időmérő edzés után Katarban a WTCC szezonzáró hétvégéjének futamain. 

Norbinak mind két futamon a 11. helyről kellett rajtolnia, és onnan kellett volna mindkét futamon Björk előtt végeznie ahhoz, hogy meglegyen számára a világbajnoki elsőség. Ez nem jött össze, a Nyitó futamon a magyar pilóta az épphogy pontszertő 9. helyen végzett, míg a svéd riválisa 5. lett.
Ezzel Norbi hátránya 16,5 pontra nőtt. 

A Nyitó futamon összesen egyetlen egy izgalmas momentum történt, sajnos az sem Norbival, hanem a két SLR Citroën pilótával. Chilton és Bennani fél körön keresztül oda-vissza előzték egymást az első helyért nem kímélve autóikat. Az ütközetből végül Tom Chilton jött ki győztesen aki ezzel megelőzte Bennanit mind az abszolút, mind a privát bajnoki tabellán, valamint megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét. 

Nyitó Futam Végeredménye:

A Fő futamon már óriási csodára lett volna szükség Michelisz világbajnoki címéhez. 16,5 pontos hátrányát többek között úgy tudta volna ledolgozni, hogyha Björk kiesett volna a magyar pilóta pedig minimum a 3. helyen végez. 

Az M4 Sport helyszínen dolgozó riportere, a Nyitó futamot követően beszélt Norbi feleségével, Johannával, aki beszámolt arról, hogy a magyar pilóta azt mondta neki a Nyitó futamot követően, hogy "majd jövőre sikerül!" ebből arra lehet következtetni, hogy már Norbi sem látott reális célt arra, hogy ő lesz a WTCC 2017-es világbajnoka. 

A Fő futam rajtjánál Bennani ütközött Mullerrel, aminek következtében a marokkói kiesett s ezzel búcsút inthetett a privát bajnoki címének, és az abszolút harmadik helyének is egyaránt. A rajtnál Michelisz feljött a 8. helyre, Yvan Muller mögé. 
A mezőny elején Nick Catsburg elengedte a vb éllovas csapattársát Björköt aki ezzel feljött a 3.helyre. 

A rajtot követően a Nyitó futamhoz hasonlóan unalmas vonatozásba torkollott a futam. A versenyt a gyári hondás, Esteban Guerrieri nyerte, Rob Huff, és az újdonsült világbajnok volvos, Thed Björk előtt.
Michelisz Norbi 8. helyen futott be, és világbajnoki másodikként zárta a 2017-es évet.
Óriási teljesítmény ez Norbitól. Szezon során kétszer küzdötte vissza magát a világbajnoki címért folyó harcba, azonban ezzel az időmérőn elszenvedett fékhibával már nem tudott mit kezdeni. 

Az egyéni vb címet tehát Thed Björk nyerte.
A konstruktőri bajnok a Volvo lett.
Míg a WTCC Trophy első helyén Tom Chilton végzett. 

Fő Futam Végeredménye:

Bár Norbinak nem sikerült megnyerni a vb címet, úgy gondolom csüggedni semmi értelme! Norbi egy szezonon belül három megszerzett pole pozíciójával és három futamgyőzelmével élete legsikeresebb évét futotta. Második lett az összetettben ami szintén egyéni legjobbja, sőt ezzel történelmet Írt. 
Első magyarként második helyen végzett egy FIA világbajnoki sorozatban. 
És, hogy zárszóként őt idézzem: "Majd jövőre sikerül!"

Gratulálunk Norbi! Büszkék Vagyunk Rád!